AliExpress Fidbek

header-default

Od samog pokretanja AliExpress-a 2010., on predstavlja neverovatnu priliku za kupce širom sveta da kupe proizvode direktno od prodavaca. U poslednjih nekoliko godina, AliExpress je izrastao u jednu od najvećih i najkorišćenjih platformi jer prodavci preko AliExpress-a nude izuzetno niske cene i besplatnu isporuku za svoje proizvode. A, pošto je ovo globalno tržište veoma popularno, AliExpress je omogućio svojim kupcima mesto gde će izraziti svoju zahvalnost ili frustraciju o proizvodima koje su ukupili i o kupcima od koje su kupili, fidbek sistem koji dozvoljava svima koji su primili svoju porudžbinu da ocene transakciju i ostave komentar o tačnosti, stanju, ceni i drugim aspektima proizvoda kao i da olakša komunikaciju sa prodavcem tog proizvoda.

Dakle, šta je tačno AliExpress fidbek?

Fidbek preko AliExprs je u suštini sistem ocenjivanja koji kupci koriste da ocene proizvod koji su kupili, ili kupca koji im je prodao proizvod. Pomoću ovog fidbek sistema nećete imati prilike da samo ocenite ovo, koliko brz je proizvod došao do Vas ili koliko je istinit proizvod u odnosu na slike i opise na stranici proizvoda na sajtu, već i koliko brzo je poroizvod poslat, koji je kvalitet proizvoda, koliko je tačna veličina proizvoda i odgovorite na ostala pitanja koja ste imali kada ste razmišljali o kupovini ovog predmeta. Dakle, ovaj AliExpress fidbek je odličan način kupcima da pomognu jedni drugima i da podele svoje iskustvo prilikom kupovine određenog proizvoda jer ima malo informacija na stranici sa proizvodom i mnogo puta su te informacije i date slike li netačne ili u potpunosti ne opisuju proizvod.

Povrh svega, prodavci sa odličnim ocenama dobijaju “Najbolji” značke, koje pokazuju da su oni prodavci od poverenja i da ćete svoj proizvod dobiti brzo i kao I što je opisano. Pa ako prvi put kupujete preko AliExpress-a, a čuli ste za loša iskustva ostalih AliExpress korsnika ili se jednostavno razmišljate o kupovini preko AliExpress-a, možete potražiti ove “Najbolje” prodavce ili makar prodavce koji su prodali nekoliko stotina proizvoda a dobili su pozitivne mušterije od korisnika jer su ovi prodavci i njighovi proizvodi legitimni i od njih možete kupovati bez brige.

Zašto je fidbek bitan?

AliExpress fidbek je bitan zbog nekoliko razloga. Prvo, on dozvoljava kupcima koji kupuju preko Aliexpress-a da bolje ocene ponuđene proizvode i donesu informisanije odluke u vezi toga da li da kupe ili ne kupe proizvod koji traže. A drugo, fidbek takođe pomaže i prodavcima jer dobar fidbek sa pet zvezdica i dosta pozitivnih komentara o njihovim proizvodima može da poveća proizvodnju prodavca, ali loši komentari mogu da oteraju kupce i znatno sniže kupovine koje bi ljudi vršili od prodavca koji ima loš rejting. Tako da možemo da kažemo da je fidbek sistem bitniji prodavcima u AliExpress-u nego li kupcima jer on može ili da uzdigne ili slomi prodavca i odluči koliko proizvoda će on prodati.

Da li prodavci mogu da izbrišu loš fidbek?

Pa kada je fidbek toliko bitan za prodavce, da li oni mogu da menjaju rezultat fidbeka ili izbrišu negativne ocene koje im kvare rejtinge? Odgovor je ne, prodavci ne mogu da izbršu fidbek niti da manipulišu njime na bilo koji način, što znači da je AliExpress fidbek sistem tačan i pokazaće koliko su dobri ili loši proizvodi određenog kupca. Međutim, prodavac proizvoda može da odgoori na fidbek kupca, ili branjenjem proizvoda koji je loš ili zahvaljivanjem kupcima koji su ostavili dobre komentare. Ovo omogućava kupcima da loši komentari u fidbeku imaju legitimne razloge i osnovu I da kupci, koji vide lose kritike, znaju koji su razlozi za to, jer obično kupci ostavljaju lose komentare samo jer je njihova isporuka trajala duže do njenog odredišta, što nije krivica prodavca.

Kako da ostavim fidbek preko AliExpress-a?

Veoma je lako ostaviti fidbek preko AliExpress-a a to čak možete uraditi na dva načina, što čak i dalje omogućava fidbek process kao i ohrabruje kupce da ostave fidbek nakon što su primili svoje proizvode, jer će to pomoći i drugim kupcima I prodavcu, a neće im oduzeti mnogo vremena.

Prvi način da ostavite fidbek je:

 • Prijavite se na svoj AliExpress nalog tako što ćete da kliknete “Prijava” u gornjem desnom uglu AliExpress sajta;
 • Idite na “Moje Porudžbine” i pronađite proizvod koji želite da ocenite;
 • Potvrdite da ste primili proizvod tako što ćete da kliknete na “Potvrda Primljene Robe”;
  Potom kliknite na “Ostavite Fidbek za ovu Transkaciju” koja će se pojaviti nakon što se potvrdili da ste zaista primili paket;
 • Ocenite prodavca korišćenjem zvezdica omogućenih i popunite kutijicu za komentarisanje za dodatni fidbek;
 • Kliknite na “Ostavi Fidbek” i tako ćete ostaviti svoj fidbek.

A drugi način koji možete koristiti da ostavite fidbek za poručene i primljene proizvode je:

 • Prijavite se na svoj AliExpress nalog i idite na svoju “Moj AliExpress” stranicu;
 • Pod “Logističke Informacije” videćete isporučeneporudžbine ali koje niste označili kao primljene. Pronađite porudžbinu koju želite da ocenite i kliknite “Vidi Detalje”;
 • Bićete odvedeni do stranice “Detallji Porudžbine” za tu određenu porudžbinu. Kliknite na “Potvrda Primljene Robe”;
 • Onda idite nazad na stranicu “Moj AliExpress” i izaberite “Upravljanje Fidbekom” iz menija na levoj strain stranice;
 • Potom kliknite na “Porudžbine koje čekaju fidbek prodavca”;
 • Pronađite porudžbinu za koju želite da ostavite fidbek i kliknite “Ostavi Fidbek” sa desne strane;
 • Popunite formular za fidbek i ostavite zvezdice kao ocenjivanje a potom kliknite na “Ostavi Feedbek” i ostavićete fidbek svome prodavcu od koga ste kupili proizvod.

Kako AliExpress meri fidbek?

Na kraju, dozvolite da Vam kažemo kako AliExpress odlučuje koji zbir komentara i fidbeka da prikaže na stranici proizvoda prodavca. Fidbek rezultat se meri sabiranjem svih ocenjivanja sa zvezdicama koje su ostavili kupci, jer se ocenjivanje pomoću zvezdica automatski pretvara u poene: +1 poen za 5 i 4 zvezdice, 0 poena za 3 zvezdice i -1 poen za 2 i 1 zvezdice. Ali prosečna ocean, koja će Vam prikazati generalni fidbek proizvoda sažimajući i dobar, loš i neutralan fidbek se računa deljenjem sume svih poena sa zvezdicama sa brojem primljenih komentara. Tako da možete biti sigurni da je čak i sve sveukupni fidbek tačno odražava koliko dobro je proizvod ocenjen i šta kupci proizvoda misle o primljnim porudžbinama.