AliExpress zaštita kupaca i bezbednost porudžbine

header-default

AliExpress je neverovatna platforma za kupovinu jer nudi širok odabir proizvoda kao i jeftine cene i dobru podršku mušterijama. Ali, kao dodatak svemu tome, AliExpress takođe poseduje i nešto što se naziva “Zaštita Kupaca” a to je u stvari sistem koji dozvoljava AliExpress-u da garantuje svojim kupcima da kupuju sa samopouzdanjem i bez bilo kakvih briga da će ih neko prevariti zbog njihovog novca i da neće dobiti svoju porudžbinu. Hajde da kažemo nešto više o tome šta je AliExpress zaštita kupaca, kako ona radi i zašto je tako odlična.

Šta je AliExpress zaštita kupaca?

Kao prvo, AliExpress zaštita kupaca je program koji je AliExpress napravio kako bi osigurao kupce da je potpuno bezbedno kupovati putem AliExpress-a. U osnovi, to je kao garancija kupcima koja im daje na znanje da u slučajevima kada im isporuka ne stigne, kada proizvod koji su primili nije u opšte u skladu sa opisom proizvoda koji se nalazi na stranici sa opisom proizvoda ili su primili lažan proizvod umesto pravog, neće samo lako vratiti proizvod već će dobiti i svoj novac nazad.

AliExpress ne može da kontroliše svakog prodavca na sajtu, međutim, može da kontroliše kako prodavci tretiraju svoje mušterije jer, ukoliko kupac ne primi svoj proizvod, prodavac neće dobiti novac. Dakle, sa ovim programom zaštite kupaca, AliExpress će biti u stanju da makar da garanciju svojim kupcima, jer u suprotnom oni ne bi bili u stanju da postanu vodeće svetsko tržište koje su sada.

Kako AliExpress zaštita kupaca radi?

Kako bi omogućili svojim kupcima obećanu zaštitu kupaca, AliExpress je napravio sistem koji im dozvoljava kontrolu nad ovim delom sajta. Prvo, AliExpress je odredio vreme isporuke za svaki proizvod koji se naruči preko sajta. Vreme isporuke, koje je 90 dana za kupce u Rusiji i 60 dana za sve druge, će se pobrinuti da ukoliko ne primate proizvod u naznačeno vreme dobijete povraćaj novca za porudžbinu koju niste dobili. Ovo vreme zaštite kupaca možete takođe i produžiti, tako što ćete ga zahtevati na posebnoj stranici proizvoda sa detaljima, što će čak produžiti garanciju, a ipak ćete moći da zatražite povraćaj novca kad na kraju dobijete proizvod, čak i ako je stigao posle više od dva meseca. Povrh svega, AliExpress takođe nudi svojim mušterijama pokretanje sporova sa prodavcima, što znači da ukoliko ima bilo kakvih nedostataka sa porudžbinom koju ste poručili, bez obzira da li ste primili pogršan proizvod, da li je proizvod polomljen ili nije isti kao u opisu, imate pravo da zatražite potpuni ili delimični povraćaj novca. I na kraju, zaštita kupaca štiti mušterije od lažnih proizvoda, što znači da ukoliko primite lažan proizvod, bez obzira na tvrdnju da je proizvod kao u opisu na stranici, možete primiti naknadu za to koja može biti dva puta veća u odnosu na iznos koji ste platili jer AliExpress ima poseban “Program Garancije Istinitosti” koji se bori protiv prodaje lažnih proizvoda preko AliExpress-a .

Ko može da primi zaštita kupaca?

Pošto je zaštita kupaca usluga koju nudi AliExpress, ne svaki pojedinačni prodavac, onda svako ko kupi nešto preko AliExpress sajta je podložan zaštiti kupaca. Međutim, pobrinite se da za svoje proizvode i placate preko AliExpress-a, a ne slanjem novca direktno na račun prodavca jer se ovaj vid transakcije neće pojaviti na Vašem AliExpress nalogu te neće biti podložan zaštiti kupaca.

Da li postoje slučajevi kada nećete biti zaštićeni od strane Aliexpress zaštite kupaca?

Na žalost, AliExpress zaštita kupaca ne znači da ćete 100% svakog puta kada se desi i kada Vam zatreba slučaj biti rešen pozitivno po Vas i da će moći da Vam pomogne. Na primer, ukoliko primetite neke neodobrene takse na Vašem bankarskom računu od strane AliExpress prodavca, odmah morate kontaktirati Vašu banku, ne treba da čekate odgovor od strane AliExpress-a. AliExpress zaštita kupaca takođe neće raditi ukoliko tvrdite da niste primili proizvod ali podaci kompanije za isporuku jasno pokazuju da je paket isporučen, ili ukoliko tvrdite da paket nije nije isti kao u opisu na stranici, ali je prodavac u stanju da dokaže da je on taj isti proizvod poslao, tj. proizvod koji je isti kao u opisu na stranici. Međutim, ovi tipovi slučajeva su veoma retki, i ne treba da brinete o ovome kada kupujete nešto preko AliExpress-a.